Вчені виявили, що худорлява свинина збільшувала ріст м’язів після фізичних вправ більше, ніж більш жирна свинина, складні очікування щодо дієтичного жиру та білка. Кредит: акції

Худа свинина посилювала ріст м’язів після тренувань краще, ніж свинина з високим вмістом жиру, незважаючи на рівну кількість білка.

Нещодавно проведене дослідження вивчало, як дорослі реагують на тренування з вагою, коли супроводжується їжею, що містить однакову кількість білка, але з різним вмістом жиру. Учасники споживали або з високим вмістом жиру, або худорлявого свинячого бургера, а дослідники вимірювали отриману м’язову діяльність.

Результат здивував вчених, посилюючи думку про те, що процес синтезу м’язових білка після фізичних вправ залежить не лише від кількості споживаного білка, але й від типу їжі, що забезпечує її.

Результати були опубліковані в Американський журнал клінічного харчування.

Ціла їжа проти перероблених білків

“Ми виявляємо, що не всі високоякісні продукти тваринного білка створюються рівними”,-сказав Ніколас Бурд, професор охорони здоров’я та кінезіології в Університеті Іллінойсу Урбана-Шампейн, який керував дослідженням з аспірантом Жаном Зупунччич.

Раніші дослідження групи Бурда продемонстрували, що вживання цілих яєць після тренувань з вагою стимулювало синтез м’язового білка ефективніше, ніж вживання лише яєчних білок, незважаючи на рівний вміст білка. Інший експеримент з тієї ж лабораторії показав, що лосось підтримував більший ріст м’язів після вправ, ніж оброблена суміш, що містить однакові поживні речовини в однакових співвідношеннях.

Разом ці результати свідчать про те, що цілі продукти, як правило, забезпечують посилення синтезу білка, ніж перероблені альтернативи, а в деяких випадках вміст жиру в цілому продуктах харчування може навіть посилити створення м’язів, зазначається Бурд.

Розробка свинячих пиріжків для навчання

Для цього останнього випробування дослідники застосували розширені методи відстеження для вимірювання синтезу м’язових білка у 16 ​​молодих, фізично активних дорослих. Для створення тестових страв вони співпрацювали з науковою лабораторією університету Іллінойсу, яка ретельно підготувала свинячі пиріжки для дослідження.

“Це знадобилося на рік, тому що було так важко, щоб це було правильним співвідношенням жиру”, – сказав Бурд. Все м’ясо, яке використовується в дослідженні, походило з однієї свині, і дослідники відправили пиріжки до іншої лабораторії для аналізу. Після підтвердження коефіцієнтів нахилу до жиру та інших макросів свинячі гамбургери заморожували до необхідності в годувальній частині дослідження.

До роботи та годування частини дослідження кожному учаснику було надано інфузію міченого ізотопів амінокислоти. Ця методика дозволила дослідникам слідувати, наскільки швидко ці мічені амінокислоти були включені в м’язову тканину. Зразки крові також збирали в декількох точках для моніторингу аміно кислот Концентрації в кровообігу.

Жан Зупанчич та Ніколас Бурд
Аспірант Жан Зупанчич, зліва, охорона здоров’я та кінезіологія, професор Ніколас Бурд та їх колеги, встановив, що переробка високобілкових цільних продуктів може змінювати потенціал м’язового будівництва продуктів несподівано. Кредит: Фред Звікі

Щоб встановити базову лінію синтезу м’язових білка, команда здійснювала м’язові біопсії для учасників як до початку вливання, так і знову після перших двох годин.

“І тоді ми взяли їх у спортзал”, – сказав Бурд. “І вони їздили з цим інфузійним насосом і все інше з ними”.

Тестування вправ та годування втручання

У тренажерному залі суб’єкти дослідження, які займалися гострим поєдинком пресів для ніг та розгинанням ніг, а потім повернулися до лабораторії для їжі або з високожирним свинячим бургер, гурковитого гамбургера, або вуглеводного напою. Через п’ять годин після їжі було взято ще одну біопсію м’язів для вимірювання синтезу білка у відповідь на втручання ваги та годування.

Після перерви в декількох днів 14 з 16 учасників “переходили, переходячи до іншого втручання годування, щоб мінімізувати вплив індивідуальних відмінностей у відповіді на створення м’язів”,-сказав Бурд.

Аналіз показав, як і очікувалося, що вміст амінокислоти в крові був значно вищим у тих, хто їв свинину, ніж у тих, хто вживає вуглеводний напій. Але група худорлявої смаки побачила найбільший приріст у рівні амінокислот у крові. Це було справедливо для загальної та найважливішої амінокислоти, виявила команда.

“Коли ви бачите посилену концентрацію амінокислот у крові після їжі, ви отримуєте досить гарну ідею, що це походить від їжі, яку ви просто їли”, – сказав Бурд.

Худа свинина підтримує більше синтезу білка

Ті, хто спожив худорлявий свинячий бургер після поєдинку тренувань з вагою, також мали більший показник синтезу м’язових білка, ніж ті, хто їв гамбургер зі свинини з високим вмістом жиру. Це було несподіванкою для Burd, оскільки “попередні дослідження, що використовують більш м’які продукти, такі як цілі яйця або лосось, як правило, показали посилене синтез м’язових білків після вправи порівняно з їжею з меншим жиром, такими як яєчні білки або харчові добавки”,-сказав він.

Незважаючи на те, що тренування з вагою збільшували синтез м’язових білків у групах, які їдять свинину, білок у бургер з високим вмістом жиру, здавалося, не мав додаткової користі в години після того, як учасники споживали його, тоді як білок у худорлявій свинини давав синтез м’язових білка.

“Чомусь свинина з високим вмістом жиру по-справжньому притулила відповідь”,-сказав Бурд. “Насправді люди, які їли свинину з високим вмістом жиру, мали лише дещо кращий потенціал для побудови м’язів, ніж ті, хто випив вуглеводний спортивний напій після фізичних вправ”.

Вправа залишається основним водієм

Інтерпретувати результати цього дослідження для людей, які хочуть оптимізувати приріст м’язів від тренування ваги, є складним, сказав Бурд. Може бути, що переробка земляних свинини, які включали шліфування м’яса та додавання жирного м’яса в худорляву, вплинули на кінетику травлення.

“У амінокислот, доступних від їжі худорлявої свинини, було трохи більше підйому, тому це могло бути більшим тригром для синтезу м’язових білка”,-сказав Бурд. “Але це, здається, є специфічним для меленої свинини. Якщо ви їсте інші продукти, як яйця чи лосось, цілі продукти виглядають кращими, незважаючи на те, що не виникає великого підйому амінокислот крові”.

Бурд підкреслює, що фізичні вправи є найсильнішим стимулом для синтезу м’язових білка.

“Більшість реакцій м’язів-це тренування ваги, і ми використовуємо харчування, щоб спробувати вичавити потенціал, що залишився”,-сказав він. “Що стосується їжі після тренування ваги, то ми знаходимо, що деякі продукти, особливо цілі, необроблені продукти, здається, є кращим стимулом”.

Reference: “Ingestion of a lipid-rich meat matrix blunts the postexercise increase of myofibrillar protein synthesis rates in healthy adults: a randomized controlled trial” by Žan Zupančič, Andrew T Askow, Takeshi M Barnes, Max T Deutz, Alexander V Ulanov, Ryan N Dilger, Anna C Dilger, Jared W Willard, Richard WA Mackenzie, Jocelyn E Harseim, Diego Hernández-Saavedra та Nicholas A Burd, 7 вересня 2025, Американський журнал клінічного харчування.
Doi: 10.1016/j.ajcnut.2025.09.001

Програма Checkoff Національної ради зі свинини підтримувала це дослідження.

Ніколи не пропустіть прорив: приєднуйтесь до інформаційного бюлетеня ScitechDaily.