Дослідження у ожирілих мишей свідчать про те, що екстракт зеленого чаю може зменшити збільшення ваги, покращити регуляцію глюкози та захистити здоров’я м’язів. Кредит: Shutterstock

Рослинний екстракт змінив м’язовий метаболізм у морських свинок, покращуючи процеси, пов’язані з глюкозою.

Зелений чай давно цінується за його лікарські та антиоксидантні якості. Він був широко досліджений за своєю роллю в метаболічному здоров’ї, особливо в таких умовах, як ожиріння та діабет 2 типу. Нещодавні дослідження, що підтримують Fapesp (19/10616-5, 21/08498-4 та 23/11295-3), дали нові уявлення про те, як працює зелений чай, і показало, що лікування напоєм, що знижує масу тіла, і помітно покращило чутливість до глюкози та чутливість до глюкози та інсулін Опір у ожирілих мишей. Ці висновки підкреслюють його потенційне використання як підтримуючу стратегію в управлінні ожирінням у людини.

Дослідження очолили Розмарі Оттон з міждисциплінарної випускної програми з питань охорони здоров’я в університеті Крузейро -ду -Сул в Сан -Паулу, Бразилія. Оттон, який витратив понад 15 років на дослідження зеленого чаю, пояснив, що її початковий інтерес виникав із питань, чи є загальна віра у його користь від утрату ваги науково дійсною. Її останні висновки були опубліковані в журналі Клітинна біохімія та функція.

Дієтичні експерименти з дієтою західного типу

Щоб дослідити вплив зеленого чаю на ожиріння, дослідницька група розміщувала мишей на висококалорійну дієту протягом чотирьох тижнів. Ця дієта включала як надлишок жиру, так і те, що вони описали як “дієту для їжі”, розроблену для повтолу типових західних харчових звичок. “Ми даємо їм шоколад, наповнене печиво, Dulce de Leche, конденсоване молоко … іншими словами, той самий тип їжі, яку багато людей споживають щодня”, – сказав Оттон.

Після цієї фази тварини вступили в 12-тижневий період лікування. Вони залишалися на висококалорійній дієті, але деяким також отримали стандартизований екстракт зеленого чаю в дозі 500 мг на кілограм маси тіла. Екстракт був доставлений внутрішньо (через Gavage), щоб забезпечити точне дозування.

Листя зеленого рослини з лабораторним обладнанням
Лабораторія клітинної фізіології та молекулярної біології міждисциплінарної аспірантури в галузі охорони здоров’я в університеті Крузейро -ду -Сул. Кредит: Лабораторія клітинної фізіології та молекулярної біології міждисциплінарної аспірантури в галузі охорони здоров’я в університеті Крузейро -ду -Сул

“Це метод, який гарантує, що всі вони отримують точну дозу, яку ми хочемо вивчити. Якщо ми ставимо її у воду, наприклад, ми не зможемо знати, наскільки тварина насправді поглинула”, – каже дослідник. Для людей ця сума була б еквівалентною вживати близько 3 грам зеленого чаю на день, або три чашки.

Важливість стандартизованих екстрактів

Однак, на думку дослідника, не всі комерційні зелений чай відповідають необхідним стандартам якості. “Готові чайні пакети не завжди гарантують кількість або якість сполук. Ідеальним для споживання було б використання стандартизованого екстракту зеленого чаю, як, наприклад, у складених аптеках. Це концентрований спосіб використання рослини, з гарантією наявності флавоноїдів, які є вдосконаленими сполуками, присутнім у Зеленій чайній рослині”, “Отетон вказує.

Помітною особливістю дослідження був його суворий контроль кімнатної температури. Протягом експерименту тварин розміщували в термонейтральній обстановці (28 ° C). Навпаки, стандартні засоби для тварин зазвичай підтримують температуру близько 22 ° C, що для мишей становить стан хронічного холоду.

“Надмірна холода активує компенсаторні регуляторні механізми в тілах тварин, внаслідок чого вони витрачають більше енергії на тепло. Це може замаскувати реальні наслідки будь -якої речовини”, – пояснює дослідник. “Якщо тварини знаходяться в більш холодному середовищі, вплив чаю посилюється активацією витрат на енергію через холод. Але, зберігаючи термонейтральність, нам вдалося побачити вплив зеленого чаю” ​​чисто “, без екологічних втручань”, – пояснює вона.

Попереднє дослідження, опубліковане в серпні 2022 року в Європейський журнал харчування виявили, що ожирілі миші, оброблені зеленим чаєм, зазнали зменшення до 30% маси тіла. “Якщо людина втрачає 5% до 10% своєї маси тіла, це вже багато. Тож цей результат у тварин є дуже важливим”, – каже професор.

Експресія генів та метаболічні вдосконалення

Ще однією родзинкою останнього дослідження стало збереження морфології м’язів. Ожиріння зазвичай викликає зменшення діаметра м’язових волокон, але зелений чай заважав цій атрофії м’язів. “Один із способів оцінки м’язової функції – це подивитися на діаметр волокна. Якщо він збільшується, у нас є більш активні компоненти м’язів. Зелений чай зумів підтримувати цей діаметр, показуючи, що він захищає м’язи від шкідливого впливу ожиріння”, – пояснює Оттон.

Окрім морфологічних даних, дослідники оцінювали експресію генів, пов’язаних з метаболізмом глюкози. Лікування зеленим чаєм збільшило експресію Insr, IRS1, Glut4, HK1і PI3K – Гени, важливі для поглинання глюкози та використання в м’язах. Активність лактатдегідрогенази (ЛДГ), ферменту, який є важливим для метаболізму глюкози, також була відновлена.

За словами Оттона, є дані, що свідчать про те, що зелений чай не впливає на вагу худорлявих тварин, що дозволяє припустити, що він діє вибірково проти зайвого жиру в тілі. “Це змушує ожирілих тварин схуднути, але тримає худорлявих тварин на збалансованій вазі. Це показує, що чай, здається, потребує середовища з надлишковими поживними речовинами, що підтримує гіпотезу, що він діє безпосередньо на жирові клітини”.

Іншим аспектом, дослідженим командою, була дія сполук ізольовано. “Зелений чай – це складна матриця з десятками біоактивних сполук. Ми намагалися розділити ці сполуки та вивчити їх вплив індивідуально, але весь екстракт завжди є більш ефективним. Між синергією між сполуками, які ми не можемо відтворити, коли вони ізольовані”, – каже вона.

За словами вченого, одна гіпотеза, що пояснює механізм, за допомогою якого зелений чай впливає на ожиріння, передбачає адипонектин, білок, що виробляється адипоцитами, який має протизапальну та метаболічну регуляцію. “Ми провели дослідження з мишами з адипонектином-нокаутом, тобто вони його не виробляють. І в цих тварин зелений чай не мав ефекту. Це говорить про те, що адипонектин є ключовим гравцем в механізмі дії чаю”,-коментує вона.

Дивлячись на людські програми

Незважаючи на обнадійливі результати дослідження миші, Оттон зазначає, що ще неможливо визначити безпечну та ефективну дозу зеленого чаю для людини. В основному це пов’язано з мінливістю екстрактів та тим, що кожна людина поводиться по -різному. “Ідеал – це хронічне споживання, як ми бачимо в азіатських країнах. У Японії, наприклад, люди вживають зелений чай щодня, протягом усього життя, а рівень ожиріння низький. Але це відрізняється від пиття чаю протягом п’яти місяців і очікує чудотворного ефекту схуднення”, – замислюється вона.

Дослідник стверджує, що природні та доступні методи лікування повинні набути позиції в боротьбі з ожирінням, особливо як альтернативи дорогим ліками, які часто мають побічні ефекти. «Ідея полягає в тому, щоб мати безпечні, природні, ефективні та якісні сполуки. Camellia sinensis Завод пропонує це. Ми все ще вивчаємо всі залучені сполуки, але немає сумнівів, що зелений чай, як рослинна матриця, багата флавоноїдами, має важливий терапевтичний потенціал ».

Дослідник підкреслює, що наука завжди прагне розробити практичні рішення. “Те, що ми бачимо у тварин, не завжди відтворюється у людини. Але якщо ми хочемо зробити цей переклад на реальне життя, нам потрібно подумати про всі деталі, наприклад, температуру навколишнього середовища. Саме ці запобіжні заходи збільшують обґрунтованість наших даних. Ми далеко не всі відповіді, але ми все ближче і ближче”.

Довідка: “Чи поліпшення зеленого чаю ожиріння у мишей, що зберігаються на термонейтральності, модулюючи метаболізм скелетних м’язів?” Celso Pereira Batista Sousa-Filho, Marcus Vinicius Aquino Silva, Victória Silva, Kauan Lima, Allanis Valon, Isabela Fiorentino Souza Nascimento, Maria Angélica Spadella та Rosemari Otton, 16 червня 2025, Клітинна біохімія та функція.
Doi: 10.1002/cbf.70094

Фінансування: Fundação de amparo à pesquisa do estado de são paulo

Ніколи не пропустіть прорив: приєднуйтесь до інформаційного бюлетеня ScitechDaily.