Нове дослідження показує, що манго, незважаючи на високий вміст цукру, може допомогти запобігти діабету ефективніше, ніж закуски з низьким вмістом цукру. Кредит: Shutterstock

Піонерське дослідження дослідника університету Джорджа Мейсона демонструє переваги продуктів, що містять натуральні цукри порівняно з тими, у яких додаються цукри.

Якби вам запропонували дві закуски, один із семи грамами цукру та іншу з більш ніж 30 грамами, здоровий вибір може здатися очевидним. Але вибір не завжди такий простий. Маючи менше цукру, не автоматично покращує їжу для вас.

Для майже 100 мільйонів дорослих у Сполучених Штатах, які зараз проживають з предіабетом, ідея фруктів, який може допомогти знизити ризик діабету, може здатися малоймовірною. Тропічні фрукти, як правило, містять від десяти до 50 грам цукру, з манго приземляються біля верхньої межі.

Тільки на цій основі вони можуть здатися поганим варіантом. І все ж дослідження під керівництвом вченого клінічного харчування Реде Басірі свідчать про інше. Її робота показує, що манго, навіть при їх більш високому вмісті цукру порівняно з багатьма закусками з низьким вмістом цукру, можуть забезпечити захисну користь для людей з предіабетом.

“Важливий не лише вміст цукру, а загальний контекст продовольства”, – сказав Басірі, доцент кафедри харчування та харчових досліджень Джорджа Мейсона. Це дослідження-це перше тривале клінічне випробування, яке демонструє як метаболічні, так і переваги складу тіла манго в предіабету.

Простіше кажучи, це більше, ніж цукор у їжі; Йдеться про всю їжу. Цукри, природно, знайдені в манго та інших фруктах, доповнюються клітковиною та іншими вітамінами та поживними речовинами, які пропонують додаткові переваги для здоров’я. Їжа з додаванням цукру, наприклад, зерновими сніданками та навіть з низькими варіантами закусок, може не мати однакової харчової цінності і навіть може збільшити ризик діабету.

Цілі фрукти у профілактиці діабету

“Мета полягає в тому, щоб заохотити людей включати цілі фрукти, як манго, як частину поведінки здорового харчування та практичні дієтичні стратегії профілактики діабету”, – сказав Басірі. “Особи з високим ризиком діабету повинні не зосереджуватися не лише на вмісті цукру в продуктах, але і на тому, як постачаються цукри”.

Басірі та її команда розділили учасників дослідження на дві групи; Одна група щодня отримувала свіже манго, а іншій групі щодня отримували бар-гранолою з низьким вмістом цукру. Протягом шести місяців дослідники вимірювали рівень глюкози в крові учасників, тілесні реакції на інсуліні жир в організмі.

На завершення дослідження висновки показали, що манго з високим вмістом цукру (32 грам цукру) виявилося більш корисним, ніж батончик з низьким вмістом цукру (11 грам цукру). Група, яка споживала щоденне манго, показала покращений контроль глюкози в крові, посилену чутливість до інсуліну та зниження жиру в організмі.

Довідка: «Щоденне споживання манго покращує результати складання глікемічних та складу тіла у дорослих з предіабетом: рандомізоване контрольоване дослідження» Реде Басірі, Каллі Давкінс, Саял Сінгар, Лорен Т. Ормбі, Неда С. Ахаван, Роберт К. Хікнер та Бахрам Х. Арджманді, 25 серпня 2025, 2025, 2025, 2025, 2025, 2025, 2025, 2025 Їжа.
Doi: 10.3390/foods14172971

Це дослідження фінансувалося Національною радою з манго. Автори не заявляють про інші потенційні конфлікти інтересів. Фінансові не мали жодної ролі в розробці дослідження, у зборі, аналізі, інтерпретації даних чи рішення про публікацію результатів.

Ніколи не пропустіть прорив: приєднуйтесь до інформаційного бюлетеня ScitechDaily.